1. اطلاعات ما نشان میدهد که شما عضو انجمن نیستید، لطفا برای استفاده کامل از انجمن ثبت نام کنید یا وارد انجمن شوید.
  2. 1- لطفا اول ایمیل تان .www نگذارید !
    2-بعد از ثبت نام,ایمیلی برای شما ارسال خواهد شد, که باید بر روی لینک داده شده کلیک نمایید تا اکانت شما فعال شود.

سمنو؛ بركت سفره هفت سين +طرز تهیه

شروع موضوع توسط Shafagh ‏Mar 15, 2010 در انجمن آشپزی

  1. Shafagh
    آفلاین

    Shafagh مدیر بازنشسته

    تاریخ عضویت:
    ‏Sep 18, 2009
    ارسال ها:
    888
    تشکر شده:
    2
    امتیاز:
    0
    سمنو؛ بركت سفره هفت سين
    [​IMG]

    هنوز صداي طبق‌كش توي كوچه‌هاي حافظه مي‌پيچد: سمنو آي سمنو مال پاي هفت سين سمنو. اين صدا كه انگار به تاريخ پيوسته است 4030 سال پيش در كوچه‌هاي تهران آشنا بود اما امروز ديگر فقط در محله‌هايي مثل پامنار و بازار قديم مي‌تواني دم عيد طبق كشي را ببيني كه سمنو مي‌فروشد. آن هم اگر شانس بياوري و كسي هنوز باقي باشد.



    مي‌گويند قديمي‌ها از سبزه گندم سمنو درست مي‌كردند تا از طريق خوردن آن كثرت و وفور نعمت را به سفره‌هاي خود بياورند.

    درست كردن سمنو آداب و مراسمي داشت كه بي‌شباهت به مراسم پخت حليم نيست.
    نيت كردن سر سفره ديگ و نيفتادن چشم نامحرم به آن و خواندن اوراد و ادعيه و حتي برگزاري نماز حاجت و.... بر سر ديگ سمنو رسم بوده است و هركس بر سر ديگ سمنو حاجت مي‌گرفت خود نيز بايد ديگ سمنويي برپا مي‌كرد. نذر كردن پاي ديگ سمنو از آداب معمول بود اما امروز هم سمنوپختن بندرت صورت مي‌گيرد و هم نذر كردن پاي ديگ آن.

    حتي گذشتگان معتقد بودند سمنو توان و نيروي مرد خانه است و اگر به هنگام نوروز، در خانه‌اي درست نشود‌ در سال جديد، مرد خانه خواهد مرد!

    سمنو در اعتقاد عام به فاطمه زهرا(‌س) اختصاص داشت و زنان براي بچه‌دار شدن و يا گشايش بخت نذر مي‌كردند و ديگ سمنو را هم مي‌زدند و دعا مي‌كردند.

    بر حذر كردن افرادي كه مومن نيستند و واجبات ديني خود را بجا نمي‌آورند از حضور در اطراف
    ديگ سمنو، بر حذر داشتن حضور افراد ناپاك به خاطر جلوگيري از شور شدن سمنو و اعتقاد به باقي‌ماندن جاي دست يكي از زنان بزرگ مذهب تشيع (حضرت فاطمه) از جمله اين اعتقادات است.

    برخلاف حليم كه كاري مردانه بوده و هست سمنوپزان به زنان اختصاص داشت و آنها كه امكان پختن سمنو را نداشتند نذر مي‌كردند كه در پختن سمنوي كس ديگري كه اقدام به اين كار مي‌كند ‌شريك شوند و يا به او مساعدت كنند، به خاطر همين سمنو پزان هميشه شلوغ بود.
    اگر شما هم دوست داريد اين سنت ديرينه را بر پا كنيد خوب است از سبزه سبز كردن شروع كنيد.

    گندم يك كيلو و آرد نان سنگك 3 كيلو. سمنو نيازي به شكر ندارد.

    طرز تهيه:
    گندم را تميز كرده و بشوييد. مدت 3 روز آن را در آب خيس كنيد و طي اين مدت چند بار آب آن را عوض كنيد تا نوك گندم جوانه بزند. سپس آن را در دستمالي تميز و خيس بريزيد تا ريشه درآورد. بعد از درآوردن ريشه آن را در چند عدد سيني پهن كرده و پارچه‌اي خيس روي آن بيندازيد تا گندم ساقه نقره‌اي بزند. بعد آن را چرخ كرده يا بكوبيد. مقداري آب روي آن بريزيد و خوب مخلوط كنيد سپس از صافي رد كنيد به طوري كه شيره از پوسته گندم درآيد. چون شيريني سمنو از همين شيره سفيد رنگ مي‌باشد بايد دقت كنيد كه گندم خوب نرم شده و شيره آن گرفته شود. آرد را در قابلمه مناسبي ريخته و شيره گندم را كم‌كم به آن اضافه كنيد تا آرد در شيره حل شده و به صورت مايع رقيقي درآيد. ظرف را روي شعله اجاق قرار دهيد و آن را مرتب هم بزنيد تا مايع جوش آمده، كم‌كم غليظ شود. مايع سمنو را بايد مرتب هم بزنيد تا ته نگيرد و مثل حلوا شود. وقتي آب سمنو كشيده شد، آن را كمي تفت دهيد و در اين مرحله مقداري آب سرد به سمنو اضافه كنيد تا كمي رقيق‌تر و خوشرنگ‌تر شود. سمنو را در ظرف گردي ريخته و مدت نيم ساعت در فر يا روي اجاق با حرارت ملايم قرار دهيد تا دم بكشد. در صورت تمايل مي‌توانيد مقداري خلال پسته و بادام به سمنو اضافه كنيد.
    يادم مي‌آيد وقتي سال‌ها پيش مادرم سمنو مي‌پخت حدود يك‌سوم شيره آرد در آن مي‌ريخت، از اول غروب شيره را در ديگ مي‌ريخت و مي‌جوشاند و به آن بادام با پوست اضافه مي‌كرد. اين مايع بايد هم مي‌خورد گاهي تا صبح طول مي‌كشيد و سمنو كاملا كش‌دار و قهوه‌اي مي‌شد و شروع به پرش مي‌كرد. اين كار حدود 14 ساعت طول مي‌كشيد. وقتي شروع به پريدن مي‌كرد زير آن را بسيار كم مي‌كرد و دم مي‌كرد تا 4ساعت بعد جا بيفتد.
    اين كار طاقت‌فرسا هرگز بر عهده يك نفر نبود و همه همسايه‌ها و كساني كه دوست داشتند در اين مراسم باشند به سمنو پزان مي‌آمدند. چه دختر‌ها كه در اين مراسم با مادر شوهر آينده‌شان آشنا شدند و چه پيوندها كه پاي ديگ برقرار مي‌شد و البته چه غيبت‌هايي كه به مناسبت سمنوپزان از دهان خاله و خانم باجي نقل مي‌شد و روابط و همسر صيغه‌اي بعضي‌ها هم در همين محافل، لو مي‌رفت و آشوب به پا مي‌كرد و...
    سمنو كه پخته مي‌شد بچه‌ها مي‌گشتند تا دانه‌هاي بادام را از درون كاسه‌شان پيدا كنند. سمنو كه بين همسايه‌ها پخش مي‌شد داخل هر ظرف يكي دو بادام هم بود و اگر بادام را مي‌شكستيد شيره شيرين و دوست داشتني در آن جمع شده بود و بادام در آن شيره خيس خورده بود و خيلي خوشمزه مي‌شد.
    اگر شما طرفدار شيوه‌هاي سخت و سنتي هستيد و دنبال تجربه مزه اصيل سمنو مي‌باشيد اين روش را هم تجربه كنيد.